"TÜM YÖNLERİYLE KUDÜS GERÇEĞİ" PANELİ

İzmir’de “Tüm Yönleriyle Kudüs Gerçeği” Paneli düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi “Tüm Yönleriyle Kudüs Gerçeği” konulu panele EV sahipliği yaptı. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Enderun Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen panelde, Kudüs’ün dinler için önemi, Mescid-i Aksa'nın durumu, tarihsel süreçte Kudüs’te yaşananlar ve günümüzde gelinen nokta masaya yatırıldı.

Paneli, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe, Genel Sekreter Nurettin Memur, akademisyenler ile öğrenciler takip etti.

Panelin Moderatörlüğünü İKÇÜ İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı üstlenirken; Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Zakir Çoban ile Uluslararası Genç Aktivistler Derneği Genel Başkanı Erkan Helvacı da panelist olarak görüşlerini aktardı.

İlk panelist olan Doç. Dr. Bekir Zakir Çoban, Kudüs’ün dinler için önemi üzerinde durarak tarihsel süreçte Yahudi kavimlerin Kudüs’le ilişkileri ve Hristiyanlar ile Yahudiler arasındaki husumetleri aktardı. Siyonizm’in ortaya çıkışını,  Arap-İsrail savaşlarını, 1917, 1947 ve 1967 tarihlerinin Yahudiler için önemini anlatan Çoban, Kudüs’ün Müslümanlar için önemine değindi. Doç.Dr.Çoban, Müslümanların Kudüs’ün fethinden sonra diğer dinlere adil davranışlarını tarihsel verilerle ortaya koydu.

Panelde konuşan, Uluslararası Genç Aktivistler Derneği Genel Başkanı Erkan Helvacı da Mescid-i Aksa’da yaşananları ele aldı. Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın neden Müslümanlar için çok önemli olduğunu anlatan Helvacı, Filistin halkının uzun yıllardır bir dram yaşadığını, Kudüs ve Mescid-i Aksa’da yaşanan olayların dünyaya farklı anlatıldığını söyledi.

Helvacı; “Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanlarındır. Ancak Mescid-i Aksa şu an bölünme planları, saldırı ve işgallerle karşı karşıyadır. Ayrıca İşgalci İsrail tarafından altına kazılan tüneller nedeniyle yıkılma tehlikesi bile gündeme gelmiştir.” dedi. Helvacı, Kudüs’ün ayrılmaz bir bütün olduğunu ve bağımsız Filistin’in başkenti olarak kalacağının altını çizdi.